Distanskurs Radiokommunikation till Sjöss - VHF/SRC

Allmänt

En väl fungerande båtradio ökar säkerheten till sjöss och ombord. Med VHF kan Du nå en kustradiostation och via denna få kontakt med abonnenter i de allmänna telefon- och mobiltelefonnäten. Du kan också få kontakt med alla närliggande fartyg, sjöräddning (VHF kallas ofta för ”livlinan till land”), kustbevakning, lotsar och handelsfartyg och andra fritidsfartyg. Du kan också – antingen direkt via radion eller via allmänna telefon- och mobiltelefonnäten - få kontakt med brovakter, marinor m fl..

För att få ett allmänt eller begränsat radiotelefonistcertifikat för sjöradiotrafik (VHF/SRC) skall Du ha fullgjort godkänd utbildning. (Förordning (1998:965) om behörigheter för sjöpersonal, kap 4)

I Sverige administreras utbildningen inom fritidssektorn av Nämnden för båtlivsutbildning (NFB) . NFB fastställer också kraven för radiotelefonicertifikatet VHF/SRC samt håller register över utfärdade intyg.

NFB utser provförrättare samt sätter kraven på dessa.

Utbildnings omfattning för begränsat radiotelefonicertifikat (VHF/SRC) framgår av NFB dokumentet:  VHF-CERTIFIKAT (SRC, SHORT RANGE CERTIFICATE) - allmänt och krav (bifogas, se nedan).

 

Nfb kunskapsfordringar från 2017-01-01 Länk här 

Nfb reviderade kunskapsfodringar från 2017-01-01 med Marinengelska. Länk här

 Ladda ner VHF-DSC simulator. Länk här

Övningar i Nfb simulator

Klicka för större bild

Bild Nfb VHF-DSC övningssimulator. OBS Övning med simulatorn måste genomföras på Nfb hemsida. Länk bifogas till varje exempel.

I denna simulator kan Du göra ett stort antal övningar, handhavande och terminologi. Fler övningar har utlovats.

Övning 1

Du har ankommit till Väderöarna och vill fråga Stockholm Radio om vädret eftersom du missade den senaste utsändningen. Båten heter ANNA, anropssignal SA 5159. (OBS du har giltig avräkningskod).

Kalla upp Stockholm Radio med DSC routine (MMSI till Stockholm radio är 002652000). Du kommer då att få svar från Stockholm radio. Du frågar om en väderprognos.

Länk  - gå till Nfb hemsida och välj övning  nr 1

 

Övning 2

Du skall gå från Västervik till Visby och vill meddela Stockholm Radio när du kastar loss och när du räknar med att vara framme. Båten heter ANNA, anropssignal SA 5159. Du räknar med att vara framme om 10 timmar. MMSI nr till Stockholm Radio är 002652000. (OBS du har giltig avräkningskod).

Kalla upp Stockholm Radio med DSC routine (MMSI till Stockholm radio är 002652000). Du kommer då att få svar från Stockholm radio. Tryck in 'Push to talk' och meddela att du kastar loss från Västervik med destination Visby och räknar med att vara framme om 10 timmar.

Länk - gå till Nfb hemsida och välj övning  nr 2

 

Övning 3

Du har förtöjt i en naturhamn i Marmorbassängen utanför Smögen en stilla sommardag. Ni har lagt er för att sova men plötsligt börjar båten att brinna. Två i besättningen har fått brännskador och det är även fara för rökskador. Båten heter Anna, anropssignal SA 5159 med MMSI-nr 265999819.

Larma alla inom VHF räckvidd! Tryck först in DISTRESS, sänd ut nödanrop och nödmeddelande (sänds som ett meddelande).

Länk - gå till Nfb hemsida och välj övning  nr 3

 

Övning 4

Under gång på väg mot Gunvorsgrund upptäcker du timmerstockar som ligger och driver i farleden. Din båt heter Anna med anropssignal SA 5159, Du befinner dig i farleden tvärs fyren N.Långrogrundet.

Kalla på Stockholm Radio på kanal 26 (trafikkanal för Stockholm Radio i detta området). Stockholm Radio svarar och då skriver du det du vill ha sagt i textrutan som öppnas.

Länk - gå till Nfb hemsida och välj övning  nr 4

 

Övning 5

Du ligger på nordsidan av Möja i Stockholms skärgård en stilla och solig sommardag. din kamrat bränner sig när grillen skall tändas och faller bakåt och bryter handleden i fallet. Din kamrat behöver bli transporterad till sjukhus, du måste även ge första hjälpen. Båten heter Anna, anropssignal SA 5159.

Anropa Sweden Rescue och begär medicinsk assistans; Välj kanal 16 eller aktuell trafikkanal, tryck 'Push to talk', anropa Sweden Rescue och skriv det du vill säga, i textrutan som framkommer. Använd rätt prioritering (PANPAN). Få med position (Nordsidan Möja), vad som har skett och ditt behov av assistans. Sweden Rescue responderar på ditt anrop.

Länk - gå till Nfb hemsida och välj övning  nr 5

 

Övning 6

Du har förtöjt i naturhamnen Stora Rävholmen utanför Göteborg en lugn sommardag. Det har blivit dags att sova i båten då ni märker att grannbåten börjat brinna. Din båt heter Anna, din anropssignal är SA 5159 och ditt MMSI nr är 265999819. Du vet inte vilka de i den brinnande båten är men ser att båten heter ”Friskus”. Du vet att det finns barn i båten.

Larma Sweden Rescue och omkringliggande båtar! Sänd först DISTRESS (undesignated), därefter sänder du nödanrop och nödmeddelande på kanal 16. Tänk på att larma med MAYDAY RELAY!

Länk - gå till Nfb hemsida och välj övning  nr 6

 

Övning 7

Du är på position i sundet mellan Hallands Väderö och Torekov en lugn och solig sommardag. Din kamrat börjar plötsligt att må illa och få stickningar ut mot vänster arm. Du är rädd för att han har fått en hjärtinfarkt. Båten heter Anna med anropssignal er SA 5159.

Anropa Sweden Rescue och be om medicinsk assistans; Välj kanal 16 eller arbetskanal, tryck 'Push to talk' och anropa Sweden Rescue. Skriv det du vill ha sagt i textrutan som kommer fram. Använd rätt prioritering (PANPAN). Få med positionen (sundet mellan Hallands Väderö och Torekov), vad som har skett och behov av assistans (medicinsk rådgivning och sjuktransport). Sweden Rescue svarar på ditt anrop.

Länk - gå till Nfb hemsida och välj övning  nr 7

 Övning 8

Du befinner dig väster om Utlängan i Blekinge på kajaktur med din dotter. Det är en ökande vind från syd och höga vågor. Du och din dotter har kommit bort från varandra och du är orolig för vad som kan ha skett. Lyckligtvis har du en VHF med DSC i din utrustning. Kajaken heter Anna anropssignal är SA 5159, MMSI: 8265123456. MMSI till Sweden Rescue är 002653000. Dotterns kajak är grön och hon har en gul jacka och en röd flytväst.

Larma Sweden Rescue och omkringliggande fartyg! Tryck först in DISTRESS, sänd ditt nödanrop och ditt nödmeddelande (sänds som ett meddelande i uppgiften). Kom ihåg att använda MAYDAY RELAY i röstmeddelandet!

Länk - gå till Nfb hemsida och välj övning  nr 8

 Övning 9

Du befinner dig strax norr om Finnrevet utanför Oskarshamn och har tillsammans med vänner ätit olika skaldjur. En i sällskapet blir plötsligt röd i huden, får ont i magen och svullnad i svalget. Det ser ut som en kraftig allergisk reaktion, kanske en begynnande anafylaktisk chock, ni behöver omedelbar läkarassistans. Båten din heter Anna med anropssignal SA5159.

Anropa Sweden Rescue och be om medicinsk assistans; Tryck 'Push to talk', anropa Sweden Rescue och skriv det du vill säga i textboxen som kommer fram. Använd rätt prioritering (PANPAN). Glöm inte att få med position (strax norr om Finnrevet), vad som har hänt och behov av assistans (i detta fallet är det viktigt att få ge adrenalin). Sweden Rescue responderar på meddelandet.

Länk - gå till Nfb hemsida och välj övning  nr 9

 Övning 10

Du befinner dig vid Gränsö utanför Västervik och skall nästa morgon kl. 06.00 köra båten till Arkö. Du skall köra ihop med en följebåt och skall pratas vid om detaljerna. Din båt heter Anna och har anropssignal SA5159, följebåten heter Pluring med anropssignal SD7722 och MMSI: 265999820.

Sänd ett DSC routine anrop till följebåten, ange en arbetskanal (bör vara en ship-ship kanal, t.ex. 6, 8, 72, eller 77) och gör ett anrop på arbetskanalen (tryck 'Push to talk' och så skriver du det du vill säga i textrutan, ex. '-Har du skickat väderprognosen och är klar för att påbörja resan?').

Länk - gå till Nfb hemsida och välj övning  nr 10

 Övning 11

Du befinner dig utanför Bonden SV om Lysekil. Det är en del trafik på VHF men du önskar att komma i kontakt med Stockholm Radio för att få senaste sjöväderprognosen. Din båt heter Anna och har anropssignal SA 5159. MMSI-nr till Stockholm Radio är 002652000. (OBS du har giltig avräkningskod).

Genomför ett DSC routine anrop till Stockholm Radio, du får då en respons från Stockholm Radio. Tryck 'Push to talk' och fråga om en sjöväderprognos.

Länk - gå till Nfb hemsida och välj övning  nr 11

 Övning 12

Du befinner dig vid Eggegrund på väg mot Gävle. Plötsligt spricker kylvattenintaget på motorn och båten är på väg att sjunka. Din båt heter Anna, anropssignal SA 5159 och MMSI-nr är 265123456. Ni är 3 personer ombord.

Larma Sweden Rescue och omkringliggande fartyg! Tryck först in DISTRESS, sänd ut nödanrop och nödmeddelande (sänds som ett meddelande). Tänk på att använda rätt prioritering (nöd, dvs MAYDAY).

Länk - gå till Nfb hemsida och välj övning  nr 12

 Övning 13

Du befinner dig vid Höllvikens fyr norr om Skanör. Plötsligt stannar motorn och mitt i denna situationen snubblar det 10-åriga barnet och faller över bord, lyckligtvis med flytväst. Vädret är lugnt men det är mycket strömt så båten och barnet driver ifrån varandra. Din båt heter Anna, anropssignal är SA5159 och MMSI-nr är 265123456. Barnet är klädd i blå tröja och jeans och har orange flytväst.

Larma Sweden Rescue och omkringliggande fartyg! Tryck först in DISTRESS, sänd ut nödanrop och nödmeddelande (sänds som ett meddelande). Tänk på att använda rätt prioritering (nöd, dvs MAYDAY).Tänk på att uppge position, vad som har hänt, att ni har motorhaveri, väder och sjö i området.

Länk  - gå till Nfb hemsida och välj övning  nr 13

 Övning 14

Du befinner dig strax söder om fyren Rödkallen i närheten av Luleå. Du kommer på att du har glömt att gratulera svärmor Johanna på 75 årsdagen. Det finns ingen täckning på mobiltelefonen men du vill ändå ringa och gratulera henne. Din båt heter Anna, anropssignal är SA5159. Telefonnr till svärmor Johanna; 37023456. MMSI nummer till Stockholm Radio är 002652000. (OBS du har giltig avräkningskod).

Gör ett DSC routine anrop till Stockholm Radio, du får då respons från Stockholm Radio. Tryck sedan 'Push to talk' och tala om att du önskar att få uppkopplat ett telefonsamtal till 37023456.

Länk - gå till Nfb hemsida och välj övning  nr 14

Övning 15

Du befinner dig vid Stora Karlsö nära Gotland på väg mot Visby. Plötsligt börjar motorn att hacka för att sedan stanna. Havet är relativt lugnt men du driver mot land. Du önskar omgående assistans eftersom det kan fort bli kritisk i och med att du är på väg att driva mot klipporna. Din båt heter Anna, anropssignal är SA5159, MMSI nr är 265123456. Ni är 3 personer ombord.

Sänd först DSC till alla fartyg med rätt prioritering (Urgency. Tänk på att ange arbetskanal), och be om assistans. Därefter trycker du 'Push to talk', och anropar alla VHF stationer (använd PANPAN) och du skriver nu det du vill säga i textrutan som kommer fram. Tänk på att få med position (vid Stora Karlsö), vad som har hänt och vilket behov av assistans du önskar.

Länk - gå till Nfb hemsida och välj övning  nr 15

 Övning 16

Du befinner dig i din segelbåt vid Ursholmen strax söder om Sydkoster. Plötsligt hör du ett skrapljud, och du förstår att du gått på grund. Det hela är odramatiskt och båten är hel även om kölen säkert blivit skrapad en del. Du vill anropa Stockholm Radio och fråga om vattenståndet och om det kommer att öka inom den närmaste tiden för att komma flott ifrån grundet. Din båt heter Anna och anropssignal är SA5159. MMSI-nr till Stockholm radio är 002652000. (OBS du har giltig avräkningskod).

Anropa Stockholm Radio, tala om vad som har hänt och fråga om prognos för vattenståndet vid Ursholmen. Sänd först DSC routine till Stockholm Radio. Stockholm Radio svarar, sedan skriver du det du vill säga, i textrutan som kommer fram.

Länk - gå till Nfb hemsida och välj övning  nr 16

 Övning 17

Du är på väg med båten i leden nordvart väst Fångö med destination Arkö. Du märker att du kommer att behöva bunkra drivmedel inom närmaste tiden. Dessuten är du lite okänd i området, och funderar på vilka gästhamnar som finns i området? Din båt heter Anna, anropssignal är SA5159. MMSI-nr till Stockholm Radio är 002652000. (OBS du har giltig avräkningskod).

Anropa Stockholm Radio, och fråga om bunkringsmöjligheter och gästhamnar i närheten av Fångö. Sänd först DSC routine till Stockholm Radio. Stockholm Radio svarar, du skriver det du vill ha sagt i textrutan som kommer fram.

Länk - gå till Nfb hemsida och välj övning  nr 17

 Övning 18

You are outside Vinga (Göteborg, Sweden), heading for Malmö with cargo. You want to ask the coastal radio about the weather forecast. Vessel name is ANNA, call sign is SA 5159. (OBS you have a valid accountingcode).

Call the local coastal radio (Stockholm Radio) using DSC routine (MMSI to Stockholm Radio is 002652000). You receive a response from Stockholm Radio. Then ask about the weather forecast.

Länk - gå till Nfb hemsida och välj övning  nr 18

 

Övning 19

 

Övning 20

 

Tillbaka till huvudmenyn